1.Dzień
Wyjazd z miejsca zbiórki przejazd  na lotnisko  wręczenie dokumentów podróży, odprawa biletowo-bagażowa i przelot do Erywania.

2.Dzień
Przylot do Erywania. Transfer do hotelu i krótki odpoczynek. Po śniadaniu zwiedzanie stolicy Armenii, której początki sięgają VIII wieku p.n.e. Aby lepiej poznać kraj i jego przeszłość, rozpoczniemy od Muzeum Historii Armenii, które posiada w swoich zbiorach artefakty z czasów epoki kamiennej i średniowiecznej, w tym znaleziska z piwnic winiarni. Obiad w lokalnej restauracji. Następnie skierujemy się do fabryki, będącej narodową dumą Armenii, słynnej wytwórni brandy „ararat” i tam skosztujemy lokalnego „koniaku”. Powitalna kolacja w ormiańskiej restauracji, podczas której zobaczymy kulinarny pokaz przygotowania dań tradycyjnych. A osoby chętne będą mogły wziąć udział w przygotowywaniu dań pod okiem specjalisty. Nocleg.

3.Dzień
Po śniadaniu przejazd do Khor Virap, klasztoru z IV wieku, położonego w cieniu biblijnej góry Ararat (5137 m n.p.m.), w którym w 301 roku Grzegorz Oświeciciel (patron Armenii) przyjął chrześcijaństwo i został uznany pierwszym patriarchą ormiańskiego kościoła. To tutaj także Noe, pierwszy winiarz na świecie, zasadził podobno pierwszą winorośl. Następnie odwiedzimy klasztor Noravank, jeden z najpiękniejszych w kraju. Po strawie dla ducha zadbamy o ciało, degustując wyśmienite lokalne wina, a także znakomite barbecue serwowane… w jaskini. Możliwość skosztowania miodu prosto z aromatycznego plastra. Po południu, w dionizyjskich nastrojach powrót do Erywania. Wieczorem czas wolny. Nocleg.

4.Dzień
Po śniadaniu zwiedzanie najważniejszych dla historii Armenii zabytków, w tym położonej ok. 20 km od stolicy katedry Eczmiadzyn (UNESCO), gdzie znajduje się siedziba najwyższego patriarchy Armenii – Katolikosa Wszystkich Ormian (odpowiednik Papieża). Tutaj znajdują się relikwie św. Jana Chrzciciela, św Szczepana męczennika, św. apostołów Andrzeja i Bartłomieja oraz część korony cierniowej i Krzyża Chrystusowego. Zwiedzimy Sobór Eczmiadzyński z IV wieku, kościół św. Hripsimy z VII wieku a w drodze powrotnej pozostałości świątyni Zwartnoc z VII w. (UNESCO). Obiad w tradycyjnym ormiańskim domu. W drodze powrotnej degustacja wina z winnic Maran. Po przyjeździe do Erywania wizyta w bibliotece Matendaran, jedynym muzeum na świecie, które posiada 11 tysięcy zabytkowych manuskryptów. Następnie czas na zakupy rękodzieła na lokalnym targu. Nocleg w Erywaniu.

5.Dzień
Po śniadaniu udamy się do regionu Gegharkunik, znanego z wyjątkowych deserów i wódek. Podczas wizyty w ormiańskim domu możliwość podpatrzenia, jak przygotowuje się narodowe ciasto pakhlava. Dalsza droga poprowadzi nad Jezioro Sewan, „Błękitną Perłę Kaukazu”, na wys. 1900 m n.p.m. To drugie pod względem wielkości wysokogórskie jezioro na świecie, zajmujące blisko 8% powierzchni kraju. Po drodze zatrzymamy się na cmentarzu Noratuz, z blisko 900 chaczkarami (płyty wotywne z krzyżem), których znaczna część pochodzi nawet z X wieku! Obiad zjemy w Dilidżan, najpopularniejszym kurorcie Armenii. Będzie także czas na zakupy tutejszych wyrobów z ceramiki i drewna. Po obiedzie przejedziemy do Goszawank – XIII-wiecznego monastyru, składającego się z trzech świątyń w tym Matki Bożej i Grzegorza Oświeciciela, pełniących dawniej rolę centrum edukacyjnego. Na nocleg powrócimy do Dilidżan.

6.Dzień
Po śniadaniu przejedziemy z kurortu Dilidżan do Asztarak, jednego z najstarszych miast Armenii, owianego niejedną romantyczną legendą. Spacer po Asztarak, w którym rzeDla równowagi zwiedzimy również nowo wybudowaną winiarnię z nowoczesną i zaawansowaną technologią. Tam zjemy obiad, podczas którego będziemy mogli degustować wyjątkowe wina tej piwnicy. Potem będzie coś dla ducha, czyli spektakl ludowego teatru, który oprócz ciekawej aranżacji, pieśni, tańca i opowiadanych legend będzie zawierał także wątki kulinarne. Przejazd na nocleg do Erywania.

7.Dzień
Dzisiaj poznamy zupełnie inną część historii – przeniesiemy się w czasy pogańskie, kiedy to król Tyrydat wzniósł świątynię słońca dla uczczenia Mitry. To jedyna tego typu pogańska świątynia w Armenii. Po zwiedzaniu obiad. Podczas przygotowania tradycyjnego obiadu będziemy mogli wziąć udział w ceremonii pieczenia narodowego chleba – lavash i podziemnym barbecue zwanego tonir. Po obiedzie czas na zwiedzenie kolejnego zabytku z listy UNESCO – monastyru Gegard, częściowo wykutego w skale, bajecznie wpisującego się w krajobraz. Na zakończenie dnia udamy się na targ z owocami, przyprawami i innymi regionalnymi specjałami. Kolację pożegnalną zjemy tradycyjnie w lokalnej restauracji, gdzie kwitnie sztuka kulinarna. Tym razem jest to restauracja prowadzona przez córkę jednego z najsłynniejszych ormiańskich architektów. Kolację umili gra na pianinie, a następnie, na zakończenie pełna temperamentu ormiańska muzyka. Nocleg w Erywaniu.

8.Dzień
Wcześnie rano przejazd na lotnisko i przelot do kraju. Po przylocie do Warszawy zakończenie imprezy.

Świadczenia
przelot na trasie Warszawa – Erywań – Warszawa wraz z opłatami lotniskowymi
– transfery z i na lotnisko
– transport klimatyzowanym autobusem/mikrobusem
– zakwaterowanie w hotelach 3* w pok. 2-os., dopłata do pok. 1-os. 190 USD/os.
– posiłki według programu
– opiekę polskiego pilota
– ubezpieczenie NNW, KL i bagażu
– bilety wstępu do zwiedzanych obiektów według programu

– obsługę lokalnego przewodnika
– degustację win w lokalnych winiarniach

– lekcje wypieku ciast
– lekcję pieczenia chleba
– przepisy na przygotowywane dania
– bilety do teatru ludowego
– wizę ormiańską

Dodatkowo płatne
innych świadczeń niż wymienione powyżej oraz wydatków natury osobistej, napiwków, napoi do posiłków

Wyślij ofertę do znajomych!