Kategoria: Wycieczki dla firm i instytucji
Kierunek wyjazdu: Francja
Transport: Samolot

1 Dzień
 
  
Śniadnaie. Wylot z Polski,  przylot na lotnisko w Paryżu przejazd do Dijon. To miasto było niegdyś stolicą Księstwa Burgundii i posiada liczne zabytkowe budowle, które zawdzięcza swojej bogatej przeszłości.Przejazd na zakwaterownaie

2 Dzień    

Śniadanie. Przejazd do stolicy burgundzkich win, czyli Beaune. Architektoniczną chlubą miasteczka jest Hospicjum – flamandzko-burgundzkie dzieło gotyku znane daleko poza granicami tej krainy. Dokument założycielski pochodzi z 1443 roku, jednak dopiero kolorowe dachówki z 1905 roku uczyniły tę budowlę wizytówką miasta. W historycznych piwnicach z XVIII w. można spróbować tutejszego wina. Jednocześnie serwowane też są regionalne rodzaje sera i wędlin. Po południu nadchodzi czas na podziwianie romantycznych wzgórz pokrytych winnicami. Szczególny widok rozlega się z wieży zamku Chateau de la Rochepot koło Nolay, który został zbudowany pod koniec XIX w. i charakteryzuje się burgundzkimi cegłami. Przejazd na zakwaterowanie, obiad w porze kolacji, nocleg

3 Dzień   

Śniadanie. Dijon -dawna stolica Księstwa Burgundii posiada liczne zabytki sztuki. Wokół półkolistego Place de la Liberation skupiona jest większość historycznych budowli, przede wszystkim barokowy Palais de Ducs de Burgogne ze średniowieczną wieżą o 46 m wysokości, bogato zdobiony kościół Notre-Dame z XIII w., kościół Św. Michała z czterema ozdobnymi portalami z XVI w., Pałac Sprawiedliwości czy gotycka katedra Św. Benigny o dwóch wieżach. Tutaj warto zwolnić tempo, wypić południową kawę i pozwolić historii przemówić do nas. Wczesnym popołudniem trasa wiedzie wzdłuż Cote de Nuits, gdzie rosną najszlachetniejsze szczepy winne oraz przez malownicze miejscowości aż do zamku Vougeot. Chateau de Vougeot był wcześniej zapleczem gospodarczym opactwa Citeaux, skąd wywodzi się zakon cysterów. Mnisi dokonywali w tutejszej ogrodzie winnym pierwszych prób uprawy i pielęgnacji szczepów. W jednej z pobliskich winnic można będzie skosztować wyników ich poczynań. Burgundia znana jest również ze swojego drugiego specjału – Cassis. Jest to likier z owoców czarnej porzeczki. Na jego podstawie sporządzany jest kultowy aperitif o nazwie Kir – mieszanka klasycznego likieru porzeczkowego i białego wina. Przejazd na zakwaterowanie, obiad w porze kolacji, nocleg

4 Dzień   

Śniadanie. Auxerre, tutaj Kanał du Nivernais uchodzi do rzeki Yonne i dlatego w mieście powstał duży port. Wyjątkowym zabytkiem jest katedra Saint Etienne usytuowana pośród kamienic mieszczańskich. Takie umiejscowienie było wcześniej naturalne. Tylko angielskie katedry gotyckie powstawały na wolnej przestrzeni. Budowę Saint-Etienne ropoczęto w roku 1215, ale ukończono ją dopiero w wieku XVI. Ponieważ życie miasta uzależnione jest od wody, opłaca się odbyć wycieczkę po rzece i ulec dziewiczym krajobrazom Burgundii. Podczas pobytu w miasteczku wizyta w jedynej w swoim rodzaju przetwórni łososia. Zaledwie od 2008 bramy fabryki są otwarte dla odwiedzających. W aktywny sposób można zdobyć wiedzę na temat hodowli i przetwórstwa ryb, w szczególności łososia, a na koniec oprowadzania można będzie spróbować pięciu rodzajów tej smacznej ryby.
Chablis to miejscowość słynąca winnicami. Region wokół tego miejsca znany jest z uprawy zielono-złotego szczepu Chardonnays. Przejazd na zakwaterowanie, obiad w porze kolacji, nocleg

5 Dzień      

Śniadanie. Transfer na lotnisko w Paryżu i wylot do Polski 

ŚWIADCZENIA:
– przelot Warszawa – Paryż- Warszawa
– transfery autokarem
– zakwaterowanie w hotelu, pokoje 2,3, osobowe z pełnym węzłem sanitarnym
– wyżywienie wg programu
– pilot
– lokalny przewodnik
– ubezpieczenie KL 10.000 euro, NNW 10.000 zł
 

DODATKOWO PŁATNE:
– bilety wstępu do zwiedzanych obiektów

UWAGA !

Cena uzależniona jest od ilości uczestników oraz terminu realizacji.

Wyślij ofertę do znajomych!