1.Dzień
Wyjazd z miejsca zbiórki przejazd  na lotnisku Okęcie . Wręczenie dokumentów podróży i przelot do Marsylii. Zakwaterowanie. Spacer po starym porcie. Kolacja, podczas której zjemy najsłynniejszą zupę Francji przyrządzaną z kilku gatunków ryb – bouillabaisse. Nocleg w Marsylii.

2.Dzień
Po śniadaniu wjazd na wzgórze Notre Dame de la Garde. Następnie udamy się do jednej z prowansalskich szkół kulinarnych. Prowansja słynie ze świetnej kuchni opartej na warzywach, rybach i owocach morza, podczas dwugodzinnej lekcji gotowania nauczymy się przyrządzać niektóre ze specjałów tutejszej kuchni regionalnej. Obiad złożony z przygotowanych potraw. Po południu rejs wzdłuż niezwykle malowniczej części wybrzeża Morza Śródziemnego w stronę Cassis, gdzie ciągną się tzw. calanques – głęboko wcięte w wapienne skały, trudno dostępne doliny, nazywane śródziemnomorskimi fiordami. Pionowe urwiska tych dolin posiadają nawet kilkaset metrów wysokości. Nocleg w Marsylii.

3.Dzień
Po śniadaniu rozpoczniemy przejazd szlakiem lawendy, wzdłuż którego ciągną się bajecznie fioletowe pola wpisane na stałe w krajobraz Prowansji, uwieczniane na obrazach i opisywane w książkach. Zwiedzanie muzeum lawendy. Wizyta w Sault, nazywanym stolicą lawendy, miasteczku pełnym sklepików z lokalnymi specjałami. Odwiedzimy także Gordes – miejscowość z brukowanymi uliczkami, położoną tarasowo wokół wzgórza. Następnie przejedziemy do Roussillon, odwiedzimy także jedną z najładniejszych miejscowości Prowansji – Oppède. W trakcie zwiedzania obiad w regionalnej restauracji. Nocleg w hotelu w jednej z typowych prowansalskich miejscowości.

4.Dzień
Śniadanie. Dalsze zwiedzanie okolic masywu Luberon. Na początek wizyta na prawdziwym prowansalskim targu w jednym z najładniejszych miasteczek regionu – Loumarin, gdzie ponadto odwiedzimy prowansalską zielarnię. Udamy się też na miejscowy cmentarz, gdzie znajduje się grób Alberta Camusa. Odwiedzimy malownicze Bonnieux i „Prowansalskie Kolorado” w Rustrel. Na koniec zwiedzimy opactwo cysterskie w Silvacane. Obiad na trasie w restauracji regionalnej. Nocleg.

5.Dzień
Po śniadaniu przejazd do Beaux de Provence, ponad którym wznoszą się ruiny zamku. Zobaczymy rzymski akwedukt przerzucony nad rzeką Gardon (Pont du Gard). Wizyta w Orange, centrum regionu winnego Côtes du Rhône, gdzie zobaczymy teatr i łuk z czasów rzymskich. Degustacja w winiarniach Chateneuf du Pape, skąd pochodzi najlepsze wino regionu, zwiedzanie wytwórni czekolady. Obiad na trasie w restauracji regionalnej. Nocelg.

6.Dzień
Po śniadaniu zwiedzanie jednego z młynów, gdzie tłoczy się oliwę, połączone z degustacją. Podczas dalszej trasy Avignon – dawna stolicy papieży, tu m.in. pałac papieski, katedra, ogrody, most St. Benezet. Obiad w regionalnej restauracji. Późnym popołudniem przejazd do Marsylii na nocleg.

7.Dzień
Po śniadaniu wykwaterowanie i czas wolny. Po obiedzie przejazd na lotnisko. Przelot do kraju i zakończenie imprezy.

Świadczenia
– bilet lotniczy na trasie Warszawa – Marsylia – Warszawa wraz z opłatami lotniskowymi

– transfery z i na lotniska
– transport autokarem, busem lub minibusem
– zakwaterowanie w hotelu 3* w pok. 2-os., dopłata do pok. 1-os. 240 PLN/os.
– posiłki według programu (przystawka, danie, deser)
– opiekę licencjonowanego polskojęzycznego pilota
– ubezpieczenie KL, NNW i bagażu
– rejs w Marsylii

– bilety wstępu do zwiedzanych obiektów ujętych w programie
– degustacje ujęte w programie
– lekcję gotowania w Marsylii

– system słuchawkowy – nagłaśniający podczas zwiedzania

Dodatkowo płatne
innych świadczeń niż wymienione powyżej, napiwków, napoi do posiłków oraz wydatków natury osobistej

Wyślij ofertę do znajomych!