Ilość dni: 6 DNI

Wzrok, słuch, dotyk, węch, smak – pięć zmysłów, dzięki którym możemy poznać piękno świata.
Zobacz najpiękniejsze zabytki Budapesztu. Posłuchaj tradycyjnej muzyki węgierskiej. Poczuj niezwykłe właściwości relaksujące i odmładzające słynnych budapesztańskich łaźni. Powąchaj aromatów z całego świata i tradycyjnych przypraw kuchni węgierskiej. Posmakuj wina musującego z Budafok, wytrawnego tokaja, rieslinga znad Jeziora Balaton, „byczą krew” z Eger czy kadarkę z Szekszard serwowanych z przekąskami w postaci serów, wędlin i lokalnego chleba

Atuty
Zwiedzanie Budapesztu, Egeru, Tokaju z polskim przewodnikiem

Degustacje w 7 winiarniach
Kurs gotowania – kuchnia węgierska

1.Dzień
Zbiórka na lotnisku w Warszawie i przelot do Budapesztu. Na lotnisku spotkanie z przedstawicielem lokalnego kontrahenta i transfer do hotelu. Popołudniu ok. 4-godzinne zwiedzanie miasta z przewodnikiem. W programie m.in. wzgórze zamkowe z Zamkiem Królewskim i gotyckim kościołem Macieja, Góra Gellerta,   budynek parlamentu oraz bazylika św. Stefana. Wieczór rozpocznie pokaz folklorystyczny jednej z najznakomitszych węgierskich grup folklorystycznych połączony z uroczystą 3- daniową kolacją. Po występach zapraszamy na przejażdżkę po Budapeszcie nocą i podziwianie uroków rozświetlonej stolicy ze wzgórza Gellerta.

2.Dzień
Po śniadaniu całodzienna wycieczka do regionu winiarskiego Etyeki, położonego na przedmieściach stolicy Węgier i często nazywanego „winnicami Budapesztu”. Region ten słynie z najwyższej jakości win na czele z Chardonnay, Sauvignon Blanc oraz dojrzewającym w niewielkich dębowych beczkach – Pinot Noir. Obszar ten jest również znany z powstałego tutaj w 2004 roku nowoczesnego studia filmowego nazywanego naddunajskim Hollywood. Podczas wycieczki zaplanowana jest wizyta w znanej winiarni Etyeki Kuria połączona z degustacją 6 gatunków węgierskich win, którą zwieńczy wspólny tradycyjny lunch na terenie winnicy. Popołudniu powrót do Budapesztu.

3.Dzień
Po śniadaniu wyjazd w kierunku regionu winiarskiego Eger. Rejon ten jest szczególnie znany ze swojego popisowego wina światowej sławy o doskonale wszystkim znanej nazwie „Bycza krew”. Sama miejscowość Eger natomiast słynie z pełnej winnych piwniczek „Doliny Pięknej Pani”, gdzie w wykutych w tufowych skałach piwniczkach panują idealne warunki do przechowywania wina. Okazją do degustacji wybornych win tego regionu będzie wizyta w winiarni Egri Borvar w czasie, której będzie można zgłębić tajniki produkcji tego nadzwyczajnego trunku oraz spróbować różnych jego gatunków. Po przerwie na lunchu (we własnym zakresie) zaplanowane jest zwiedzanie Eger z neoklasycystyczną bazyliką, XIII- wiecznym zamkiem i XVII- wiecznym minaretem. Popołudniu czas wolny, a następnie wspólna kolacja w Eger.

4.Dzień
Po śniadaniu całodzienna wycieczka po kolejnym słynnym regionie winiarskim Węgier zlokalizowanym wokół miejscowości Tokaj. Tokajski region winiarski został wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO ze względu na niezwykłe walory przyrodnicze i kulturalne oraz ponad tysiącletnie tradycje winiarskie. Produkowane tutaj wino – tokaj to białe wino deserowe z podsuszanych winogron, które dzielimy się na 2 główne rodzaje szamorodni i aszu, a o jego ogromnych znaczeniu dla kultury Węgier świadczy chociażby wzmianka w hymnie narodowym. Dzisiejszy program rozpocznie wizyta w winiarni Bene, słynącej z produkcji tokaju aszu uznawanego za jedno z najstarszych na świecie naturalnie słodkich win, które swoją słodycz zawdzięczają szlachetnej pleśni botrytis cinerea. Po degustacji udamy się na spacer po winnicach. Kolejnym przystaniem na trasie będzie winiarnia Hetszolo, słynąca z wieloletniej tradycji produkcji wina, która sięga roku 1502, kiedy rodzina Gerai rozpoczęła na tych ternach uprawę winorośli. Po wspólnym lunchu zaplanowany jest krótki spacer po centrum miejscowości Tokaj i powrót do Budapesztu na nocleg.

5.Dzień
Po śniadaniu zaplanowany jest kurs gotowania połączony z lunchem w jednej ze szkół w Budapeszcie.
Podczas warsztatów uczestnicy przygotowują tradycyjne dania kuchni węgierskiej.
Przykładowe menu realizowane na kursie poniżej (uczestnicy przygotowują po jednym daniu z każdej kategorii) – orientacyjny czas trwania warsztatów – 4 godziny

Zupa
Zupa gulaszowa
Tradycyjna zupa z zielonego groszku
Zupa ziemniaczana z kiełbasą
Zupa z kurczaka z tymiankiem
Zupa fasolowa

Danie główne
Gulasz z papryki i pomidorów
Klops z sosem z zielonego groszku
Paprykarz z ziemniaków
Paprykarz z grzybami lub kurczakiem
Naleśniki hortobágyi  – naleśniki nadziewane gulaszowym mięsem cielęcym

Deser
Strudel
Madartej
Ciasto biszkoptowe Samloi Galuska
Túrógombóc – słodkie kulki serowe z cynamonem
naleśniki a la Gundel

Popołudniu czas wolny na samodzielne zwiedzanie miasta oraz zakupy. Wieczorem uroczysta kolacja podczas rejsu po Dunaju, w czasie którego można podziwiać magicznie oświetlone miasto z perspektywy wody. Rejs ten daje niepowtarzalną okazję zobaczenia 3 historycznych części Budapesztu połączonych dziewięcioma mostami.

6.Dzień
Transfer na lotnisko i lot powrotny do Warszawy.
 

Istnieje możliwość rozbudowania lub zmodyfikowania programu wycieczki o następujące propozycje
 1-dniowa wycieczka nad Jezioro Balaton połączona z wizytą w winnicach w Balatonfured,
 2-dniowa wycieczka do rejonu winiarskiego Villany,
 Festiwal Wina w Budapeszcie
 wypoczynek nad Jeziorem Balaton

Świadczenia:
– zwiedzanie wg programu (w tym wieczór folklorystyczny z kolacją – dzień 1 oraz rejs statkiem po Dunaju z kolacją – dzień 5)

– wszystkie transfery i przejazdy wg programu,
– zakwaterowanie w hotelach 4*,
– wyżywienie w postaci śniadań + kolacja w dniu 1, 3 i 5 + lunch w dniu 2, 4 i 5,
– degustacje win zgodnie z programem,
– kurs gotowania połączony z lunchem,
– opiekę polskojęzycznego pilota oraz przewodnika
– ubezpieczenie KL i NNW

Dodatkowo płatne
przelot na trasie Warszawa – Budapeszt – Warszawa,
biletów wstępów do zwiedzanych obiektów
ubezpieczenia od chorób przewlekłych,

Wyślij ofertę do znajomych!